2023 Temmuz Ayı Vergi Takvimi
2023 yılı Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2023 yılı Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
İhracat Bedellerine İlişkin Esaslar hakkında hazırladığımız bilgi notuna ve rehberimize, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
2022 yılı Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
Teknopark Kazanç İstisnasında Girişim Sermayesi Yatırımı Zorunluluğu hakkında hazırladığımız sunuma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Varlık Barışı hakkında hazırladığımız bilgi notuna ve rehberimize, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
2022 yılı Eylül ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Mayis ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesi hakkında hazırladığımız bilgi notuna ve kitapçığımıza, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
2022 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
2022 yılı Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken vergi, harç ödemeleri ve bildirimlere içeriğimizde yer verilmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, aracı kurumların Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’na üye olarak faaliyet gösterebilmelerine izin verilmesine ilişkin duyuru yayımlamıştır.
Kıymetli Madenler Aracı Kuruluş ve Kurumları iç kontrol ve tedarik zinciri uyum görevlisi atamak ve iç kontrol sistemlerinin kurulmasına dair Yönetim Kurulu Kararı almak zorundadır.
Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesi hakkında hazırladığımız bilgi notuna ve kitapçığımıza, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlere ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’dan (SPK) uzaktan erişimli çalışma ve rapor bildirim sürelerinin uzatılmasıyla ilgili basın açıklaması yapılmıştır.
Ülkemizde de olumsuz etkilerini göstermeye başlayan Koronavirüs’ün, iş dünyasına yönelik mevcut veya olası hukuki etkileri hakkında karşımıza çıkan/çıkabilecek sorulara ilişkin hazırlamış olduğumuz çalışmamız değerlendirmelerinize sunulmuştur.
PKF International tarafından hazırlanan PKF Uluslararası Vergi Bülteni’nin ilk üç aylık sayısı yayımlandı.
PKF İK Yönetim Kurulu Başkanı ve SGK Eski Denetmeni Servet KABA, 28 Ocak Salı günü, Topkapı Eresin Otel’de “MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ” başlıklı eğitim verdi.
Kişisel veri işleme envanteri hazırlamadan gelişigüzel VERBİS’e kayıt ve bildirim gerçekleştiren veri sorumluları ile envanter hazırlama süreçlerini tamamlayamadığı için süresinde kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getiremeyecek olan veri sorumluları dikkate alınarak, verilen süre uzatılmıştır.
24 Aralık 2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7201 sayılı Kanunun 8. maddesi ile; sanayi sicil belgesini haiz KDV mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizatın teslimlerinde uygulanan KDV istisnasının süresi 31/12/2022 tarihine kadar uzatılmıştır.
2019 yılına ait olup, çeşitli mevzuatlarda yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarlarının artırılmasına dayanak teşkil eden yeniden değerleme oranı % 22,58 olarak yayınlanmıştır.
2018 yılı İndirimli Orana Tabi İşlemlere ilişkin KDV iade talebi için son beyan dönemi Kasım/2019 dönemi olup, iade talebinde bulunacak mükelleflerin en son 26 Aralık 2019 tarihine kadar verecekleri beyannamelerinde iade talebinde bulunmaları gerekmektedir.
509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Elektronik Defter Genel Tebliği’nde (Sıra No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından “Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği (III-35/A.1)” yayımlanmıştır.
İstanbul’da meydana gelen deprem nedeniyle, Muhtasar Beyannameler, Damga Vergisi Beyannameleri ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 30 Eylül 2019 Pazartesi gününe kadar uzatılmıştır.
Faizsiz Finans Muhasebe Standartlarına İlişkin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Kurul Kararları 6 Eylül 2019 Tarihli ve 30880 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanmıştır.
İhracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilme ve söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu 6 ay daha (04.03.2020 tarihine) uzatıldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, firmaların bağımsız denetime tabi kredi limitini, 500 milyon liradan 100 milyon liraya indiren yeni bir yönetmelik yayımlanmıştır.
27 Temmuz 2019 tarihli ve 30844 sayılı Resmi Gazete’de “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 6)” yayımlanmıştır.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), kendisine verilen Türkiye Denetim Standartları (TDS) yayımlama yetkisi çerçevesinde, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) tarafından yayımlanan uluslararası standartları referans alma stratejisini benimsemektedir.
Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) uygulama kapsamı genel olarak Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlarla (KAYİK) sınırlandırılmıştır. 2017 yılında yayımlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ise, bağımsız denetime tâbi olup TFRS uygulamayan işletmelerin finansal tabloları açısından geçerli finansal raporlama çerçevesi hâline gelmiştir. Bağımsız denetime tabi olmayan küçük ve mikro işletmeler, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından bir belirleme yapılıncaya kadar yürürlükteki mevzuatı uygulamaya devam etmektedir.
01.07.2019 – 31.12.2019 tarihlerini kapsayan dönemde kıdem tazminatı tavanı 6.379,86 TL olarak uygulanacaktır.
Amme alacakları için uygulanmakta olan gecikme zammı oranı, 01.07.2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere aylık %2,5 olarak belirlenmiştir.
Sanayi Sicil Belgesine Sahip İşletmeler ve İhracatçıların döviz alımlarında binde 1’lik kambiyo vergisi ödememesini sağlayacak Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğin uygulama usul ve esaslarını düzenleyen İhracat Genelgesi’nin 22. maddesinde değişiklik yapılarak; 5.000,- ABD doları veya karşılığı Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat bedellerinin ihracatçılarca serbest olarak tasarruf edilebileceği hükme bağlanmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 29 Mart 2019 tarihli ve 115 numaralı VUK Sirküleri ile, Vergi Usul Kanununun mükerrer 28 inci maddesindeki yetkiye dayanılarak; 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken bazı vergi beyannamelerinin verilme sürelerinin yeni bir belirleme yapılıncaya kadar uzatılması yönünde düzenleme yapılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu 114 sayılı sirküleri uyarınca Muhtasar Beyannameler, Damga Vergisi Beyannameleri, Katma Değer Vergisi Beyannameleri ile 2018 Takvim Yılı Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin Verilme Süreleri uzatılmıştır.
İhracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilme ve söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu 6 ay daha uzatıldı.
25 Şubat 2019’a kadar verilmesi gereken; muhtasar, katma değer vergisi ve damga vergisi beyannamelerinin verilme süresi 26 Şubat 2019, ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 2018 takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi ise 28 Şubat 2019 günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan 13 Şubat 2019 tarihli ve 111 numaralı vergi usul kanunu sirküleri uyarınca, 14 Şubat 2019 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2018 IV. Geçici Vergi Dönemine (Ekim-Kasım-Aralık) Ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri 18 Şubat 2019 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
19 Aralık 2018 Tarihli ve 30630 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 18.12.2018 Tarihli ve 476 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; internet ortamında verilen reklam hizmetleri de stopaj kapsamına alınmıştır.
Elektronik kitap, gazete, dergi ve benzeri yayınların, elektronik ortamda satışında Katma Değer Vergisi (KDV) %18 olacak.
4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile, %1.4 olan amme alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %2 olarak belirlenmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre, Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin 6 ay içinde Türkiye’ye getirme ve bu bedellerin en yüzde 80’inin Türkiye’deki bankalara satma zorunluluğu getirilmiştir. Tebliğ, 6 ay süreyle geçerli olacaktır.
2018 Ocak Eylül döneminde işverenlere sağlanacak günlük 3,33 TL asgari ücret desteği için Bakanlar Kurulu kararı 20.06.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanmıştır. Özel sektör işverenleri günlük kazanç sınırı 120 TL, Toplu İş Sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenleri için günlük kazanç sınırı 180 TL olarak belirlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ın internet sitesinde yayınlanan 21 Mayıs 2018 tarihli ve 106 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri uyarınca 23 Mayıs 2018 günü sonuna kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler, Damga Vergisi Beyannameleri ile 24 Mayıs 2018 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 28 Mayıs 2018 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ın internet sitesinde yayınlanan 11 Mayıs 2018 tarihli ve 105 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri uyarınca 14 Mayıs 2018 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2018 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) Ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri 17 Mayıs 2018 Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 27 Mart 2018 tarihinde internet sitesinden yayınlanan 102 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile serbest meslek erbabı (işletme ya da bilanço esasına göre de defter tutanlar dâhil) tarafından Defter Beyan Sistemine 26 Mart 2018 tarihi sonuna kadar yapılması gereken Şubat ayı kayıtlarına ilişkin sürenin 2 Mayıs 2018 tarihi sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ın internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 2017 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri 02 Nisan 2018 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar uzatılmış olup 01 Mart ve 02 Nisan tarihleri arasında verilecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ın internet sitesinde yayınlanan 12 Şubat 2018 tarihli ve 99 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 14 Şubat 2018 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2017 IV. Geçici Vergi Dönemine (Ekim-Kasım-Aralık) Ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri 19 Şubat 2018 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
02/02/2018 tarihinde TBBM ‘ ye sunulan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı metni ekte olup, tasarı metninde yer alan maddelere ilişkin olarak yaptığımız ilk tespitler aşağıdadır. Tasarının yasalaşması ve ikincil mevzuatın yayımlanması akabinde tekrar bilgi verilecektir.
Beyannamesini kanuni süresinde veren ve ödeyen mükelleflere vergi indirimi geliyor. Buna göre, 1 Ocak 2018’den itibaren yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i oranında indirim yapılacak. İndirim tutarı 1 milyon lirayı geçemeyecek.
Yapılan düzenleme ile 2017 yılı Kasım ayına ilişkin sigorta primleri ile daha önce ertelenmiş olan 2017 yılı Şubat ayına ilişkin sigorta primlerini 2 Ocak 2018 tarihi sonuna kadar (31 Aralık 2017 tarihinin cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle) ödemeleri mümkün olacaktır.
BDS 200 Bağımsız Denetçinin Genel Amaçları ve Bağımsız Denetimin Bağımsız Denetim Standartlarına Uygun Olarak Yürütülmesi, BDS 220 – Finansal Tabloların Bağımsız Denetiminde Kalite Kontrol ve BDS 230 Bağımsız Denetimin Belgelendirilmesi Standartları güncellenmiştir.
2017 Yılı Kasım Ayına ilişkin sigorta primleri ile daha önce ertelenen 2017 Şubat ayına ilişkin sigorta primleri en geç 26 Aralık 2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, bağımsız denetçiler için etik kurallarını güncelledi. “Türkiye Denetim Standartları Tebliği No:54” 30 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2017 yılı için yeniden değerleme oranını yüzde 14,47 olarak belirledi. Detaylar İçin Tıklayın…
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan (4 Kasım 2017 ve 30230 Sayılı Resmi Gazete) “Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliği” yürürlüğe girmiştir. Peki yeni tebliğ neler getiriyor? İşte detaylar…
18/06/2017 tarihli ve 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 1 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış olup, yürürlüğe girmiştir.
İhraç kayıtlı işlemlerde imalatçılar aleyhine doğan kur farklarında, hesaplanan kur farkı üzerinden KDV hesaplanıp hesaplanmayacağına dair farklı görüşler söz konusu iken uygulamada Kur farkına dair düzenlenen faturalarda ayrıca KDV Hesaplanmakta ihracatçı firma tarafından söz konusu KDV, Hesaplanan KDV olarak beyan edilirken, imalatçılar tarafından indirim konusu yapılmakta idi.
Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 130 maddeden oluşan tasarı, neler içeriyor?
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 14 Seri No.lu Tebliğ, 27 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.